Het verhaal achter het sentiment-algoritme

Het verhaal achter het sentiment-algoritme
11 January 2019 Rutger Verhoeven

Het verhaal achter het sentiment-algoritme

We zijn inmiddels ruim 3 jaar onderweg met het content analytics systeem SmartOcto.com. We helpen steeds meer gerenommeerde partijen in het content marketing en media segment. We zijn trots op samenwerkingen met onder anderen NU.nl, VRT, De Persgroep met al haar titels, ING en Autotrack. 
Maar in deze blogpost wil ik stilstaan bij de bijzondere langdurige samenwerking die we hebben met een klant van het eerste uur: Omroep Brabant.

We merken dat ‘actionability’ steeds belangrijker wordt in de strijd om online relevantie. Dat betekent dat partijen niet slechts bediend willen worden van data, grafieken en analyses maar dat ze juist in het hier en nu praktische en uitvoerbare tips willen hebben. En dat is precies het onderscheidende vermogen en de kracht van SmartOcto. Met realtime data analyses en algoritmes ontwikkelen we klantspecifieke notificaties die richtinggevend zijn aan de gewenste koers.

Sentiment

In de samenwerking met de redactie van Omroep Brabant en het hoofd van de afdeling Innovatie zoeken we structureel naar optimalisatie van de contentstrategie om zo hun publiek beter te kunnen bedienen. Dat gaat bijvoorbeeld over timing, vorm en de vraag wanneer een verhaal zich kwalificeert voor een zogenaamde follow-up.

Uit de analyses van SmartOcto blijkt bijvoorbeeld dat verhalen waar veel leedvermaak over is zich wonderlijk goed kwalificeren voor zo’n follow-up. Het publiek wil daar altijd meer van weten, meer over horen – en liever nog – meer van zien. In deze samenwerking hebben we daarom een ‘sentiment’-algoritme ontwikkeld waarbij we feilloos verhalen uit het totale aanbod van Omroep Brabant kunnen filteren die zich lenen voor een vervolgverhaal. We zoeken daarbij o.a. naar de relatie tussen positieve en negatieve emoties en de reacties. We monitoren verhalen over de tijd op deze kenmerken en brengen deze vervolgens onder de aandacht bij de verhalenmakers.

Dit verhaal scoort hoog op sentiment en
kwalificeert zich voor een vervolgverhaal.
Meer van dit, het publiek smult ervan!

Door meer op deze verhalen te letten en ze langer redactioneel te ondersteunen – of er zelfs een speciale verzamelvorm voor te ontwikkelen – bedient Omroep Brabant haar publiek of in ieder geval een substantieel gedeelte daarvan op een relevantere manier.

We kunnen dus door data te combineren toch complexere emotie en bevindingen herkennen. Helemaal mooi dat ons systeem die rekenkundige intelligentie vertaalt naar praktische tips.

Nieuwsgierig

Uiteraard zijn er nog heel veel meer verschillende manieren om het aanbod van je content te optimaliseren. Niet alleen het schrijven van een vervolgverhaal maar ook het moment waarop je publiceert, de plek waar je publiceert, de vorm waarin je publiceert, de manier waarop je in staat bent om verhalen te bundelen of op een andere manier aantrekkelijker te maken. Maar denk ook aan de plek waar je het op je homepage of indexpagina’s plaatst, de manier waarop je omgaat met je teasers, app vs. web etc. Het zijn allemaal onderdelen van het complexe online landschap waar je rekening mee moet houden.

Lees ook de whitepaper: ’10 gouden tips voor online contentstrategie’

SmartOcto snapt dat en ondersteunt de grote merken in Nederland en België.
Als je wilt weten of dat mogelijk ook voor jouw merk of contentstrategie van toegevoegde waarde kan zijn, neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.

Wij zijn altijd nieuwsgierig naar nieuwe uitdagingen en SmartOcto bijt zich graag vast in online content optimalisatie vraagstukken. Variërend van ‘waar moet ik over schrijven’ tot ‘hoe kan ik het beste publiceren’ en alles wat daar tussen zit. Wat is jouw vraagstuk?

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*